Weboldalak készítésében hasznos, interneten elérhető, ingyenes és fizetős libraryk

Weboldalak készítésében hasznos, interneten elérhető, ingyenes és fizetős libraryk

Weboldalunk fejlesztéséhez sok, ingyenes vagy fizetős, libraryt – lényegében előre megírt kódot, amelyet egyben, kompakt módon elérhetünk és felhasználhatunk – fedezhetünk fel az interneten. Ezek a munkafolyamataink sebességét, és akár a minőségét is jelentős mértékben javíthatják azzal, hogy projektünk bonyolultabb funkcióihoz és tartalmaihoz rendezett, átlátható és megbízható elemeket bocsájtanak rendelkezésünkre. Alább ezekre fogunk felhozni néhány példát, amelyeket fejlesztéseink alatt mi is elégedetten használunk.

Hasznos MIT licenszes ingyenes libraryk

Az MIT licensz egy megengedő szoftverlicensz, amelyet az MIT-n (Massachusetts Institute of Technology) alkalmaztak először az 1980-as években. A szerződés nagyon nagy szabadságot ad az érintett szoftvert használó fejlesztőnek annak felhasználásában és módosításában, akár zárt forráskodú projektekben is. Az MIT licensz napjainkban az egyik legnépszerűbb szoftverlicensz, és számos hasznos, ingyenes libraryt érhetünk el alatta.

Bootstrap

A Bootstrap egy HTML, CSS és JS library, amelyet eredetileg a Twitter fejlesztőcsapata készített belső használatra, majd 2011-ben kiadtak nyílt forráskódú projektként, és azóta számos fejlesztésen ment keresztül. Használói rendelkezésére bocsájt egy alapértelmezett méretekkel ellátot reszponzív rács-rendszert a weboldal felépítéséhez, előre formázott gombokat egy következetes színpalettával, valamint számos, használható interaktív elemet, pl. fejlécet és navigációs sávot, carouselt, tooltipeket és modal ablakokat. A W3Techs felmérése szerint az általuk vizsgált weboldalak 78.7%-a használja a Bootstrapet, amely önmagában kiteszi minden weboldal 18.8%-át. (Statisztika itt – elérve: 2023.08.28)

jQuery

Egy JS library, amely elsősorban a kliensoldali Javascript és a HTML struktúra közti kapcsolatteremtés megkönnyítését irányozza elő. Könnyebbé teszi az adott DOM elemek kiválasztását, animációk létrehozását, eventek lekezelését és az Ajax fejlesztéseket. Nagyon elterjedt, ingyenes library, a W3Techs felmérése szerint a weboldalak 77.6%-a használja. (Statisztika itt – elérve: 2023.08.28)

Floating UI (Régebbi nevén Popper min)

Gyors és megbízható CSS és JS library, amely felugró és lebegő elemek, pl. tooltipek és lenyíló menük elhelyezésében nyújt komoly segítséget.

AOS – Animate on scroll library

CSS és JS library, amely görgetésre lefutó animációkat nyújt át a felhasználóknak. Számos egyszerű de hasznos animációt tartalmaz, és lehetőséget ad ezek testreszabására. Az animációk dinamikusabbá teszik az oldal kinézetét anélkül, hogy azt túlságosan lelassítanák, és gyorsan definiálható paraméterekkel könnyen végezhetünk rajtuk egyszerűbb változtatásokat.

Animate.css

Animációkat tartalmazó CSS library. Sok animációt, köztük be- és kiúszó animációkat ad a kezünkbe, könnyen érthető és testreszabható paraméterekkel. Egyéni JS használata lehetővé teszi az animációk további testreszabását és dinamikusabbá tételét.

Cattocss

A Cattocss egy animációs library, amely tiszta CSS-alapú automatikusan lefutó, végtelenül ismétlődő és hover-, valamint JS-sel görgetésre lefutó animációkat tartalmaz.

Swiper

Ingyenesen felhasználható, könnyen kezelhető és testreszabható, mobilon és számítógépen is jól működő sliderek (swiperek) beépítését teszi lehetővé. Számos paramétert bocsájt a felhasználó rendelkezésére az elemek testreszabásához, az adott diák tartalmától függetlenül megbízhatóan működik, és kiterjedt, könnyen érthető dokumentációval rendelkezik.

Unite Gallery

Könnyen kezelhető, reszponzív galériamezők lérehozását teszi lehetővé, amelyek megnyitva sliderként működnek. Számos sablon közül választhatjuk ki a számunkra leginkább szimpatikusat.

blueimp Gallery

Számítógépen és mobilon is jól működő videó- és képgaléria-mezőket hozhatunk vele létre, amelyek megjeleníthetők swiperként és diavetítésként is, az egyéni képek lightboxban jelennek meg. Igazi pehelysúlyú klasszikus 🙂 !

particles.js

JS library amely jó minőségű részecskehatások létrehozását teszi lehetővé a weboldal túlterhelése nélkül, könnyen használható és szinte a végtelenségig testreszabható.

Slick

Számos hasznos beállítással rendelkező, teljesen reszponzív swipereket biztosító library. Kiterjedt dokumentációval rendelkezik, lehetővé teszi a swiper tartalmának megadott paraméterek alapján való szűrését, és jól kezeli a különböző méretű diákat.

Fizetős prémium libraryk

Az MIT, vagy egyéb licensz alatt elérhető ingyenes libek mellett természetesen találhatunk számos fizetős, havi- vagy éves díjas és egyszer (élethosszra – lifetime) megvásárolható libraryt is. Természetesen az árcédula riasztó hatású lehet, és persze megfontolandó, hogy projektünk megéri-e ezek használatának árát, főleg, ha van valamilyen hasonló, ingyenes alternatíva. Prémium libraryk között gyakran találunk összetettebb, precízebb fejlesztéseket, amelyekhez ingyen nem fogunk hozzáférni, és ha ilyen bonyolult elemekre nincs is szükségünk, tartsuk fejben azt, hogy egy fizetős library megvásárlása vajon megspórol-e saját fejlesztéseinkből annyi munkaórát, hogy számunkra mégis kifizetődjön.

Hover.css

Egy olcsón elérhető, hasznos CSS library, amely számos kreatív hover effektet tartalmaz weboldalunk arculatának feldobásához. Az animációk egyszerűen használhatóak megfelelő HTML classok alkalmazásával alapértelmezett formájukban, vagy saját CSS formázásainkkal könnyen testreszabhatóak. A library személyes felhasználásra rendelkezik ingyenes verzióval, kereskedelmi felhasználása azonban pénzbe kerül.

Fancybox

JS és CSS library modern és könnyen használható lightboxokhoz és galériamezőkhöz. Lightboxban lehetővé teszi képek, videók, térképek, iframe-ek, vagy bármilyen más HTML elem megjelenítését, sok beépített animációval és effekttel rendelkezik, lehetővé teszi galériánkkal szinkroban tartott sliderek használatát. Felhasználása egyszerű és gördülékeny, könnyen integrálható más keretrendszerekbe.

Osano

Az Osano testreszabható sütielfogadási sávot ad a fejlesztők kezébe, szabadon beállítható színekkel, szövegezéssel és elhelyezkedéssel.

Flickity

Személyes használatra ingyenes, kereskedelmi használatra fizetős verzióval rendelkező library, amely tesztreszabható sliderek építését teszi lehetővé.

Splide

Typescript-alapú slider, amely kis méretének köszönhetően keveset lassít az oldal teljesítményén. Lehetővé teszi a slider diáinak változatos elrendezését, különböző animációkat, és videók elhelyezését a diákban.

Font Awesome

Egy fizetős és ingyenes verzióval is rendelkező kiterjedt ikonszett, amely mind grafikai díszítőelemek – pl.: nyilak, geomteriai formák – , mind meghatározott feladatot ellátó ikonok – pl.: közösségi média és egyéb céges logók – terén nagyon hasznos tud lenni.

A felsoroltak természetesen csak néhány példája a fejlesztők rendelkezésére álló, hasznos és hatékony libraryk tömkelegének. Napjainkban nagyon ritkán készül olyan weboldal, amely ne használna legalább néhány ezekhez hasonló eszközt vagy nyersanyagot. Ezek ismerete, a gyors átgondolása annak, hogy egy projekthez a rengeteg rendelkezésre álló library közül melyek fognak leginkább megfelelni annélkül, hogy túlterhelnék a weboldalt, fontos kezdeti része a szakmai döntéshozó folyamatnak.

Ha új weboldalt, vagy már meglévő oldalunkra komoly fejlesztéseket szeretnénk megrendelni, ebből a szempontból is fontos átnéznünk egy fejlesztő korábbi munkáit. Mielőtt megbíznánk, tekintsük végig, hogy az általa épített oldalakon odaillő elemeket használt-e, esetleg túlhasználatukkal nem lassította-e le az oldalt, ami negatív eredményekhez vezet a sebességoptimalizálásban.

A NETRO bérelhető weboldalrendszerünkben arra törekedünk, hogy ügyfeleinknek az ilyen kiegészítőeszközökből a lehető legnagyobb választékot kínáljuk, mindeközben figyelemben tartva a gyors és optimális működést.

Kattints a zöld gombra és győződj meg róla saját magad is!

Válts egy jegyet a NETRO-ra! Netro
Oldalsáv

Hasonló bejegyzések

Online marketing tippek, trükkök és integrációk...

Tervezd te is tudatosan a digitális jelenléted!

Összes cikk

Indítsd el saját bérelt weboldaladat már ma!

Töltsd ki az űrlapot, hogy korlátlanul az egész világ megismerhesse az ötletedet!

  Kapcsolattartó információk

  Igényelt szolgáltatás

  Induláskor fizetendő

  19.900 Ft + ÁFA teljes díj

  Induláskor fizetendő

  35.820 Ft + ÁFA teljes díj

  Induláskor fizetendő

  49.900 Ft + ÁFA teljes díj

  Induláskor fizetendő

  89.820 Ft + ÁFA teljes díj

  Induláskor fizetendő

  49.900 Ft + ÁFA teljes díj

  Induláskor fizetendő

  89.820 Ft + ÁFA teljes díj

  Induláskor fizetendő

  99.900 Ft + ÁFA teljes díj

  Induláskor fizetendő

  179.820 Ft + ÁFA teljes díj

  Számlázási információk

  Segíthetünk?

  Ha további kérdésed van, akkor bátran vedd fel velünk a kapcsolatot...

  Pin It on Pinterest

  Share This